stress och sömnbrist?

Stress och sömnbrist gör dig inte bara lättirriterad. Det leder även till för tidigt åldrande – och till att kroppen lättare lagrar fett.


När du stressar utsöndras hormonet kortisol i kroppen. Det bryter ner muskelmassan samtidigt som det får kroppen att lättare lagra fett, särskilt kring magen. Insulinbalansen störs och aptiten ökar.

Är du trött blir du mer sugen på söt och fet mat för att piggna till, och det är förstås extra farligt. Dessutom leder stress och för lite slummer till att du åldras i förtid. Kroppen behöver vila för att återhämta sig och förnya cellerna.

Tar du inte dina tupplurer som du ska riskerar du även depression, diabetes, högt blodtryck och utbrändhet. Därför är det livsviktigt att du kvartar ordentligt! De flesta människor behöver sju till åtta timmars sömn.

För att få det, se till att varva ner på kvällen innan läggdags. Låt sovrummet vara tyst och lugnt. Undvik kaffe och hård träning under de sena timmarna – men motionera mer än gärna på dagen. Fysisk aktivitet gör det lättare att slumra när du ska. Satsa också på regelbundna sovtider.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0